Subsidiebudget ISDE waarschijnlijk verhoogd in verband met hoger aantal aanvragen

28 september 2022

Subsidiebudget ISDE waarschijnlijk verhoogd in verband met hoger aantal aanvragen

Energieminister Jetten denkt 30 tot 60 miljoen bovenop de geplande 228 miljoen nodig te hebben

Kamervraag 

In antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Erkens uit Kerkrade zegt de minister de mogelijkheden te bezien om het bestaande budget van 228 miljoen euro voor deze zogeheten ISDE-regeling te verhogen. Die biedt aanvragers vanaf dit jaar al een hogere gemiddelde subsidie (30%) én voor één maatregel is de regeling ook opengesteld (maar dan ontvangt men 'slechts' 15% over de kosten van die maatregel). De btw staat nog op 21%, dus per saldo is het waarschijnlijk nauwelijks van invloed op de rijks financien als er nog tientallen miljoenen extra in de pot worden gestopt.

Voor investeringen in isolatie, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluiting resteert na toezeggingen van al 142,5 miljoen euro voor aanvragen tot en met juli, voor de periode tot en met december nog 85,5 miljoen euro. In het overzicht op de RVO website (zie figuur) zijn uitgaven tot en met augustus opgenomen.

Jetten zegt op basis van inschattingen van aanvragen te verwachten „dat het beschikbare budget met 30 tot 60 miljoen euro overschreden zal worden.” Zo’n grote overschrijding noemt hij ‘ongewenst’, en overweegt daarom het budget uit te breiden.

Het merendeel ging tot nu toe op aan isolatiemateriaal en warmtepompen. De regeling is zo opgetuigd om een hogere subsidie te verstrekken wanneer een huishouden meer dan een enkele isolatiemaatregel neemt.

Prijsplafond

Het kabinet meldde vorige week het voorstel van een prijsplafond voor gas- en stroomprijzen. De beoogde vergoeding voor stroom, van 0,70 euro per megawattuur, pakt volgens de Consumentenbond ongunstig uit voor mensen die bewust van gas afstappen en meer leunen op elektriciteitsverbruik.

Bron: De Limburger, RVO, bewerking VOOA

Datum: Maandag 26 september 2022

Silvio Erkens (VVD)