Alle ballen op besparen!

16 april 2018

Alle ballen op besparen!

Tweede Kamer leden bevragen wetenschappers en belangenorganisaties over verduurzaming gebouwde omgeving op woensdag 18 april

“Hoe nemen we de onzekerheid weg? De mensen weten nu niet wat te doen: toch nog maar een keer een CV ketel, kiezen voor een hybride oplossing of rigoureus All-electric? Of is dat allemaal weggegooid geld omdat er in mijn straat straks waterstof, biogas, een warmtenet of een andere collectieve oplossing komt?”


Dit zijn de belangrijkste vragen die zouden moeten worden gesteld morgen, als de leden van de Tweede Kamer met vertegenwoordigers uit de wetenschap en uit de samenleving spreken over de verduurzaming van de gebouwde omgeving, in het bijzonder de koopsector. Energiebesparing is van de verduurzaming één van de belangrijkste elementen bij die verduurzaming.
 
Stimuleer maatregelen die niet tot spijt leiden

Albert de Vries, voorzitter van Spaar het Klimaat, pleit voor een ‘no-regret’ aanpak van de rijksoverheid: zwaar inzetten op isoleren en lage temperatuur afgiftesystemen (vloer- en wandverwarming). Want alleen die maatregelen zijn op de lange duur altijd nodig.
Sinds de eerste oliecrisis in de jaren ’70 staat energiebesparing met regelmaat op de politieke en maatschappelijke agenda. Nu het besluit onlangs is genomen om te stoppen met de winning van aardgas in Groningen, de aanleg van nieuwe aardgasleidingen in nieuwbouwlocaties verboden wordt én een coalitie van partijen onder leiding van de installatiebranche pleit voor een verbod op de Cv-ketel, staat energiebesparing niet alleen bij de burger en de politiek, maar ook bij alle relevante bedrijven in de bouw en installatie hoog op de agenda.

Onvoldoende maatregelen in regeerakkoord voor koopsector

In het regeerakkoord is alleen een nieuwe financieringsmogelijkheid, de ‘gebouw gebonden lening’ als toekomstige optie voor de financiering van verduurzaming opgenomen. In de aanloop naar de verkiezingen van Tweede Kamer in 2017 én de recente gemeenteraadsverkiezingen zijn weinig concrete maatregelen aangekondigd voor deze sector. De meeste aandacht gaat bij de Bouwagenda, het energie- en aanstaande klimaatakkoord uit naar de huursector. Daar zijn al vele jaren afspraken mogelijk en gemaakt met de georganiseerde huursector, waaronder de woningcorporaties, die ruim 2 miljoen van de ruim 7 miljoen woningen in bezit hebben. Eigenaar-bewoners verbruiken per huishouden echter veel meer dan huurders in de ‘relatief’ energiezuinige huurwoningen.

Financierbaarheid Nul-op-de-meter bij particulieren

Nul-op-de-meter renovaties bij eigenaars zijn een zeldzaamheid, de groenlening wordt nauwelijks aangevraagd en de leningsfaciliteit voor eigenwoningen heeft, in plaats van de noodzakelijke miljoen aanvragen slechts 10 duizend gebruikers gevonden in de afgelopen 5 jaar. De kosten van rigoureuze na-isolatie liggen op een te hoog niveau, en de terugverdientijden voor omvangrijke energiebesparingsaanpakken liggen ruim boven de 10 jaar. Uitvoering van dergelijke maatregelen kosten meer tijd, en bij verhuizingen is meer aandacht voor de investering in een nieuwe badkamer en keuken.

Verspil geen energie, maar ook geen geld
De Vries: “Ik ben enthousiast over de gedachte nu eerst alle ballen op besparen en isoleren te spelen, dat kan ineens helemaal maar ook stapsgewijs zonder dat er geld wordt verspild aan tussenoplossingen. Zolang de routekaart naar definitieve oplossingen, en de financiering daarvan, nog niet op tafel ligt, moeten we alles inzetten op besparen!”
 

Albert de Vries (voorzitter NRP Spaar het Klimaat)