Provincie Drente pakt regie op: isolatie tegen energie-armoede

7 september 2022

Provincie Drente pakt regie op: isolatie tegen energie-armoede

6 bedrijven ingehuurd die huishoudens met inkomens tot 130% van minimumloon gaan 'isoleren'

Grote zorgen bij het Drentse provinciebestuur over de pijn van de stijgende energiekosten die huishoudens voelen. Om die te verzachten, is een isolatieregeling in de maak voor koopwoningen. Huishoudens in zo'n woning die tot 130 procent van het minimumloon verdienen, krijgen geen subsidie maar gelijk een isolatiebedrijf op de stoep.

De provincie heeft zes Drentse bedrijven in de arm genomen om vanaf oktober aan de slag te gaan met spouwmuur- en vloerisolatie in de huizen van de aanvragers. Deze isolatiemaatregelen worden meteen uitgevoerd, in plaats van een subsidietraject dat wordt opgestart.

Geld tekort voor isolatie

Huiseigenaren met een laag inkomen hebben vaak geen geld voor goede isolatiemaatregelen en gebruiken dus relatief veel energie. Met de stijgende stroom- en gasprijzen is de rekening straks niet meer te betalen, zo vreest het provinciebestuur.

Provinciebestuurder Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) maakt zich zorgen over de stijgende energietarieven, en zet isolatiebedrijven aan het werk:

poster

800 huishoudens helpen

Volgens de gedeputeerde zijn er zo'n 2800 huishoudens in Drenthe die voor de isolatieregeling in aanmerking komen. De Provinciale Staten stemde in met 1 miljoen euro en het kabinet droeg dat ook bij via meerdere regiodeals.

Maar als álle 2800 huishoudens er gebruik van willen maken, dan is 7 miljoen euro nodig. "Ik wil snel beginnen en geen tijd verliezen. Als blijkt dat het geld snel op is, dan ga ik terug naar Provinciale Staten. Ik proef bij veel politieke partijen de ruimte om nog meer geld beschikbaar te stellen", ziet de ChristenUnie-bestuurder mogelijkheden.

Ook wil de gedeputeerde met gemeenten om tafel omdat die ook geld van het rijk krijgen voor dit soort zaken. "Desnoods moeten we het maar uit verschillende potjes bij elkaar harken. Je zou dan ook moeten kijken of 130 procent van het minimumloon wel de bovengrens moet blijven, omdat nu ook de middeninkomens in de knel gaan komen door de stijgende energielasten."

In oktober aan de slag

Via een vragenlijst op de website gewoonzodrenthe.nl kunnen Drenten die graag willen isoleren vanaf maandag 3 oktober kijken of ze in aanmerking komen voor de subsidie. Na aanmelding komt een isolatie-adviseur langs om te kijken welke vorm van isolatie geschikt is voor de woning.

Bron: RTV Drente 

Tjisse Stelpstra (Gedeputeerde Provincie Drente)