Extra inzet energiefixers en lokale aanpak isolatie in strijd tegen energiearmoede

19 maart 2023

Extra inzet energiefixers en lokale aanpak isolatie in strijd tegen energiearmoede

200 miljoen er bij voor tegengaan energiearmoede

Het kabinet stelt versneld 200 miljoen euro beschikbaar voor het tegengaan van energiearmoede door de inzet van energiefixers. Energiefixers helpen kwetsbare huishoudens in huur- en koopwoningen op korte termijn hun energieverbruik te verlagen door middel van energieadvies en kleine tot middelgrote energiebesparende maatregelen. Daarnaast komt 100 miljoen euro eerder beschikbaar uit het Nationaal Isolatieprogramma voor de lokale isolatie-aanpak van gemeenten. Het aantal koopwoningen dat op korte termijn in aanmerking komt voor structurele isolatiemaatregelen stijgt daarmee van 142.000 naar ruim 200.000.

Energiefixteams gaan huis-aan-huis langs in buurten of complexen met woningen die slecht geïsoleerd zijn en waar mensen met lage inkomens wonen. Zij ondersteunen bewoners onder meer bij het goed afstellen van de verwarmingsinstallatie en het plaatsen van radiatorventilatoren, radiatorfolie, tochtstrippen en ledlampen waarmee het energieverbruik daalt. Samen met gemeenten, corporaties en andere betrokkenen wordt alles op alles gezet om vóór komende winter energiefixteams uit te breiden en zoveel mogelijk huizen te bezoeken. Hierbij is er extra aandacht voor de 20 stedelijke focusgebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: “Met een laaginkomen en een slecht geïsoleerde woning ben je kwetsbaar voor hoge energiekosten. Je loopt dan meer risico op energiearmoede. Energiefixers kunnen je helpen met eenvoudige maar effectieve energiebesparende maatregelen. Je krijgt daarmee meer grip op je energielasten en een comfortabel en energiezuiniger huis. Een belangrijke stap in de strijd tegen energiearmoede.”

Versneld koopwoningen isoleren

Grotere isolatiemaatregelen zijn nodig om het energieverbruik verder omlaag te brengen. Daarvoor is het van belang dat zoveel mogelijk slecht geïsoleerde woningen sneller worden verbeterd. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt 100 miljoen euro voor de lokale aanpak in het Nationaal Isolatieprogramma dit jaar extra beschikbaar gesteld. Gemeenten kunnen daarmee in totaal dit jaar 300 miljoen euro aanvragen. Hiermee kunnen zij straat voor straat, wijk voor wijk  ruim 200.000 koopwoningen met een lage energetische kwaliteit isoleren. Ook in 2024 en in 2025 zullen gemeenten aanvragen kunnen indienen zodat in totaal 750.000 koopwoningen in de lokale aanpak worden geïsoleerd.

Bron: Brief Tweede Kamer, 17 maart 2023

Hugo de Jonge (Minister voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting)