Belasting op CO2-uitstoot huizen maakt gasverbruik duurder vanaf 2027: wie 1.500 kuub per jaar verbruikt, moet rekenen op ruim €200 belasting

9 mei 2023

Minder minder minder gas, wie wil dat nu niet?

  • Vanaf 2027 komen er belastingen op basis van de CO2-uitstoot van onder meer woningen.

  • Wie 1.500 kuub gas per jaar verbruikt, kan dan op basis van de huidige CO2-prijzen ruim 200 euro per jaar aan CO2-belasting kwijt zijn.

  • Het rendement op investeringen in isolatie en bijvoorbeeld een hybride warmtepomp kan hierdoor wel toenemen.

Bron: Business Insider Nederland

Datum: 8 mei 2023

Eind vorig jaar gingen de landen van de Europese Unie akkoord met het uitbreiden van belastingen op basis van de CO2-uitstoot van verbruikers. Dit betekent onder meer dat er vanaf 2027 voor woningen CO2-belastingen komen die gekoppeld zijn aan de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het gasverbruik.

Volgens sectorspecialist vastgoed Sophie Kraaijeveld van ING geeft dit een extra prikkel om te investeren in isolatie van je woning én dus in te zetten op besparing van het gasverbruik, zo schrijft ze in een maandag gepubliceerde analyse.

Door het prijsplafond voor energie zijn veel Nederlandse huishoudens zich al een stuk bewuster geworden van hun gasverbruik. Hierbij geldt dit jaar een limiet van 1.200 kuub als grens voor het maximale tarief dat je in 2023 voor gas betaalt.

Sectorspecialist Kraaijeveld van ING geeft aan dat het gemiddelde gasverbruik per woning in Nederland eerder in de buurt van 1.500 kuub per jaar ligt. Ze rekent voor een woning bij dit verbruik 2,6 ton CO2-uitstoot per jaar.

De huidige CO2-prijs in het Europese handelssysteem voor emissierechten ligt op bijna 90 euro per ton CO2. Kraaijeveld hanteert in een voorbeeld een iets lagere prijs van 80 euro per ton. Dan kom je uit op een CO2-belasting van 212 euro per jaar bij een verbruik van 1.500 kuub gas.

Gasprijzen en rendement van isolatie woningen

Afgelopen najaar bereikten gasprijzen piekniveaus, om vanaf september 2022 weer flink te dalen. Op de groothandelsmarkt ligt de prijs van gas per megawattuur momenteel op 36 euro. Dat is fors lager dan het piekniveau van ruim 300 euro per megawattuur van eind augustus 2022.

Echter, voorafgaand aan de energiecrisis lag de gasprijs in bijvoorbeeld juli 2021 op ongeveer de helft van het huidige niveau.

Sectorspecialist Kraaijeveld van ING merkt op dat ook bij de huidige gasprijzen het rendement van betere isolatie van woningen nog altijd fors hoger ligt dan enkele jaren geleden. Uit ouder onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat huishoudens die in de periode tussen 2010 en 2019 dak-, gevel- en muurisolatie aanbrachten, gemiddeld een besparing op het gasverbruik van 20 procent boekten na de isolatie.

Destijds leverde die investering een rendement van 18 procent op. Bij de hoge energieprijs van juli 2022 loopt dat rendement volgens de sectorspecialist van ING op tot zelfs ruim 40 procent.

In juli vorig jaar stegen de gasprijzen tot ruim 100 euro per megawattuur op de groothandelsmarkt. Dat is drie keer zo hoog als de huidige gasprijzen, maar die zijn dus nog wel fors hoger dan in de jaren 2010.

De komst van een directe CO2-belasting die gekoppeld is aan de CO2-uitstoot van woningen, maakt het aanschaffen van een hybride warmtepomp mogelijk ook aantrekkelijker, vooral in combinatie met zonnepanelen.

Met een hybride warmtepomp erbij valt het gasverbruik van een cv-ketel fors lager uit, maar stijgt het elektriciteitsverbruik. Op het moment dat zonnepanelen een deel van het extra stroomverbruik kunnen opvangen, levert dat een lagere CO2-uitstoot op.