Eerste Kamer verzet zich tegen Europese Energie regelgeving

18 mei 2017

Eerste Kamer verzet zich tegen Europese Energie regelgeving

De Eerste Kamer heeft sinds begin 2017 het kabinet gevraagd om te lobbyen tegen aanpassingen in de Europese Energieregelgeving. De Eerste Kamer is van mening dat Europa zich niet moet bezighouden met details, zoals het aantal oplaadpunten voor elektrische voertuigen, de instelling van een indicator voor de 'slimheid' van een woning en het voldoen aan de eisen voor energieprestaties van gebouwen. Volgens de voorzitter van de Eerste Kamer zijn de afspraken in het Energie-akkoord reden om fundamenteel bezwaar te maken en de 'gele kaart' te trekken voor de EU.

De aanpassingen van de richtlijnen worden gesteund door een ruime meerderheid in de EU. Op verzoek van de Eerste Kamer is de Nederlandse regering bezig geweest om de richtlijn af te zwakken of te voorkomen. De Europese Commissie legt uit waarom deze regels juist van belang zijn: "accelerating the renovation rate of existing buildings, making buildings more active energy players ("prosumer" vision) and leveraging smart technologies for efficient operation."

Dit blijkt uit brieven van Eerste Kamer (Ankie Broekers-Knol) van 25 januari aan de Europese Commissie (Jean-Claude Juncker), het antwoord van de Commissie (Frans Timmermans) van 20 april, het daarop volgende tussentijds verslag van Minister van Binnenlandse Zaken (Ronald Plasterk) 25 april aan de Eerste Kamer.

Op 18 en 19 mei zijn de ministers van Energie van alle lidstaten bijeen in een informele ministerraad onder leiding van de voorzitter van de Europese Energieraad, Josè Herrera (Minister van Energie en Water) op Malta. Het definitieve standpunt za op 26 juni door de Europese Raad van Ministers voor Energie worden vastgesteld.

NRP Spaar het Klimaat vindt het opvallend stil in de pers en Tweede Kamer. Tevens vragen wij ons af of de ondertekenaars van het energie-akkoord zich bewust zijn van het feit dat zij op deze wijze belangrijke afspraken voor de 27 andere lidstaten, via de politieke opstelling van de Eerste Kamer, feitelijk blokkeren.

Bronnen: Eigen onderzoek, Eerste Kamer, Europese Commissie, Ministerie van BZK.

Frans Timmermans, vice-voorzitter Europese Commissie

Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken

Josè Herrera, voorzitter van de informele Ministerraad Energie 18-19 mei

Henk Kamp, minister van Economische Zaken